Att fälla träd

Hejsan igen och välkomna till min hörna på nätet, jag ska skriva ett inlägg om att fälla träd och vad man ska tänka på när man gör det. Först och främst ska jag börja med att kommentera vädret här i Lidköping, det har regnat oavbrutet i flera dygn och till slut blev jag sjuk. Så himla typiskt mig, bara för att det är vår och allt ska börja grönska och blomma så blir det bara grått och trist. Men när det gäller att fälla träd så är det ju inte bara vädret som spelar in, man ska också tänka på hur stort trädet är, hur långt det är från huset och hur mycket rötter det har.

Det finns olika metoder för att fälla träd, man kan använda sig av en motorsåg eller en yxa. Det går också att boka en trädfällningstjänst hos en professionell företag, men det kan bli ganska dyrt. Om man väljer att ta bort det själv så ska man vara försiktig och se till att inte skada sig eller någon annan. Börja alltid med att kapa ned de lägre grenarna, det gör det enklare att komma åt huvudstammen senare. När du kommer till huvudstammen så ska du börja såga den från ena sidan och jobba dig runt tills trädet faller.

Det finns också olika sätt att förbereda trädet för nedfällning, man kan använda sig av en kätting eller en så kallad ”underborr”. En underborr är en metod där man borrar ett hål i stammen och sedan placerar en kätting runt den. När du drar i kätten så ska den rotera och trädet ska falla åt det hållet. Detta är en mycket effektiv metod, men man ska vara försiktig så att kätten inte snor sig eller går av.

En annan metod är att använda sig av en klyvare, detta berättar jag mera om i nästa inlägg!